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Abstract: 

Q: Could EPA clarify the meaning of the words "preclude access" and "dropping" in 40 CFR 
61.145(c)(1) and 61.145(c)(6) of the asbestos NESHAP, subpart M? 

A: EPA finds that the use of the term "preclude access" in 40 CFR 61.145(c)(1) of the asbestos 
NESHAP is intended to ensure that all Regulated Asbestos Containing Material (RACM) expected to be 
disturbed during the demolition or renovation is removed from the facility before any action is taken that 
could prevent safe removal of the RACM during a later phase of the project. The use of the term 
"dropping" is intended to prevent RACM from falling (instead of being "placed") on the floor and to 
ensure that RACM is moved in a careful way to minimize asbestos fiber release. 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
REGION 8 
999 18TH STREET- SUITE 300 
DENVER, CO 80202-2466 
Phone 800-227-8917 
http://www.epa.gov/region08 

Ref: 8ENF-AT 

Mr. Eldon Romney, President 
R & R Environmental, Inc. 
47 West 9000 South, Suite 2 
Sandy, Utah 84070 

Dear Mr. Romney, 

This letter responds to your letter dated July 29, 2005, in which you ask EPA to explain the intent of 
the words "preclude access" and "dropping" in the Clean Air Act (CAA) asbestos National Emission 
Standards for Hazardous Air Pollutants (NESHAP) regulations. You also ask EPA several specific 
questions regarding handling of asbestos material and performing asbestos abatement with regard to 
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the asbestos NESHAP regulations. 

In this paragraph, we will explain the intent of the words "preclude access". 40 CFR Sec. 61.145 (c) (1) 
states "Remove all RACM from a facility being demolished or renovated before any activity begins that 
would break up, dislodge, or similarly disturb the material or preclude access to the material for 
subsequent removal." The purpose of the "preclude access" language is to make sure that all regulated 
asbestos-containing material (RACM) expected to be disturbed during the demolition/renovation could 
be removed from the facility. The concern is that, in a phased demolition or renovation project for 
instance, demolition or renovation debris material from an early phase could prevent removal of RACM 
in a later phase, and make it impossible to remove the RACM safely. 

In the following paragraphs, we will list each of your specific questions regarding the words "preclude 
access", with our answer following each question. 

What constitutes preclusion of access? In a phased demolition or renovation project for instance, 
demolition/renovation debris from an earlier phase of the demolition/renovation project which prevents 
safe removal of RACM that is expected to be disturbed constitutes preclusion of access. 

Can a locked door, an enclosure, encapsulation, metal or plastic sheeting, painting, etc., preclude 
access? If any these items are part of a demolition/renovation activity and cannot be removed to allow 
subsequent access to RACM that must be removed in accordance with the asbestos NESHAP, then 
they preclude access. 

What type of covering may be placed over RACM without precluding access? During normal operation 
and maintenance (O & M) activities, any covering which can be removed for later RACM removal may 
be placed over RACM. During any demolition or renovation activity, RACM expected to be disturbed 
must be in a state where it can be safely removed. 

Obviously, RACM must be protected from abuse, but at which point does restriction of access become 
preclusion? Restriction of access to RACM during normal O & M activities may be a prudent choice for 
a building owner. However, during a demolition or renovation, RACM expected to be disturbed must be 
in a state where it can be safely removed. 

In this paragraph, we will explain the intent of the word "dropping". 40 CFR Sec. 61.145(c)(6) states 
"For all RACM, including material that has been removed or stripped: (i) Adequately wet the material 
and ensure that it remains wet until collected and contained or treated in preparation for disposal in 
accordance with section 61.150; and (ii) Carefully lower the material to the ground and floor, not 
dropping, throwing, sliding or otherwise damaging or disturbing the material." EPA's intent in using the 
word "dropping" was to prevent RACM from falling on the floor and to ensure that RACM was moved in 
a careful manner to minimize asbestos fiber release. Stated another way, the intent of this provision is 
to ensure that all removed or stripped RACM is carefully "placed" on the ground in order to minimize 
asbestos fiber release. 

In the following paragraphs, we will list each of your specific questions regarding the word "dropping", 
with our answer following each question. 

How far may RACM fall before there is a violation of the "no dropping" provision? EPA does not 
specify a distance that RACM may fall without violating Sec. 61.145(c)(6)(ii). 

Removal of textured ceiling material (TCM) necessarily demands that the TCM "drop" after removal due 
to gravity; what procedures and provisions will ensure compliance with the intent of the rule? EPA does 
not spell out each action that owners/operators must take throughout regulated projects in order to be 
in compliance with the asbestos NESHAP regulations. The asbestos NESHAP regulations specify work 
practices to be followed during regulated projects and allow the owners/operators to choose the best 
means of complying with the regulations. 

If attempts are made to catch the TCM prior to it falling to the ground, have we complied substantially 
with the rule? Again, EPA requires that RACM not be dropped during a regulated demolition/renovation 
project and it is up to the owner/operator to ensure that this work practice standard is met. While 
catching the TCM prior to it falling to the ground may meet this requirement, EPA cannot definitively 
state that this approach will ensure that you are complying with the asbestos NESHAP regulations in all 
instances. 
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Thank you for the opportunity to clarify the asbestos NESHAP regulations. This determination has been 
coordinated with EPA's Office of Enforcement and Compliance Assurance. If you have further questions 
concerning this letter, please contact Brenda South at 303-312-7076. 

Sincerely, 

Martin Hestmark, Director 
Technical Enforcement Program 

cc: Robert Ford, UDEQ 
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